מחלת הפסוריאזיס מתבטאת במספר אזורים על פני הגוף, ולמרבה הפלא אחד האזורים הנפוצים הוא אזור הציפורניים.
השכיחות של פסוריאזיס באזור הציפורניים היא גבוהה למדי (מעל 50%). המחלה תבוא לידי ביטוי כשקערוריות זעירות על הציפורניים, קווים רוחביים על הציפורן, נקודות אדומות ולעיתים גם מצב של התפוררות הציפורן.
התסמינים של פסוריאזיס באזור הציפורניים לרוב לא ייחודים למחלה, ולכן האבחנה תהיה פחות פשוטה. כל חשד לפסוריאזיס באזור הציפורניים מחייב בדיקה קלינית של רופא מקצועי למחלות ציפורניים ובדיקת תאי העור והציפורניים במעבדה כדי להיות בטוחים שמדובר במחלת הפסוריאזיס.
מה גורם להתפרצות פסוריאזיס באזור הציפורניים?
כשם שלא ברור מה גורם למחלת הפסוריאזיס באופן כללי, כך לא ברור בוודאות מה הטריגר שמביא להתפרצות המחלה בציפורניים.
בדומה לכל מחלה אוטאימונית, בה גוף המטופל תוקף את התאים שבגוף, גם פסוריאזיס באזור הציפורניים היא מחלה שכדי שתתפרץ חייבים להתקיים כמה תנאים במקביל: תנאים נפשיים, תנאים סביבתיים, תנאים גנטיים ספציפיים ועוד.
תסמיני הפסוריאזיס באזור הציפורניים
פסוריאזיס באזור הציפורניים, באה לידי ביטוי במספר חלקים באזור הציפורן ולעיתים גם באזורים שנמצאים ליד הציפורן. ניתן לסווג את התסמינים לשלוש קבוצות עיקריות:
- אוניקוליזיס – התרוממות הציפורן למעלה ובתוך כך יצירה של כיס אויר בין החלק הקרני של הציפורן לבין מצע הציפורן.
- שינוי צבע – שינוי צבע הציפורן לגוון צהבהב.
- הפסקת צמיחת הציפורן – במקרים של פסוריאזיס בציפורניים קיימת נסיגה בגדילת רכיב הציפורן הבסיסי. כאשר הציפורן מפסיקה לצמוח, העור מתחתיה מתחיל לבלוט.
לרוב כל מי שחולה במחלה, סובל מציפורניים סדוקות, שבירות ובעלות גוון שונה מהרגיל. לעיתים יכול להתלוות למחלה כאב באזור הציפורן וכן פסוריאזיס מדבק.
כיצד ניתן לאבחן פסוריאזיס?
ניתן לאבחן את המחלה באמצעות רופא עור מקצועי, הבוחן את שלל התסמינים הקליניים שחווה המטופל. עם זאת, יש מקרים בהם המקור למחלה הוא חשיפה מרובה לחומרים כימיים, מחלות עור נוספות או נטילת תרופות שונות, ואז יהיה צורך בבדיקת מעבדה שתאתר במדויק.
בעת האבחון, יבחן הרופא של גודל הפגיעה בציפורן, יעריך את השטח שנפגע ובתוך כך את חומרת המחלה.
כיצד מטפלים בפסוריאזיס בצורה יסודית?
זה אולי נשמע מובן מאליו, אולם הפרט החשוב מכל בהליך הטיפול בפסוריאזיס בציפורן הינו שמירה על היגיינה מרבית בציפורניים הפגועות למניעת התדרדרות של המחלה, וכדי למנוע חדירת מזהמים שונים.
חשוב להדגיש כי מחלת הפסוריאזיס אינה מדבקת, אולם הפגיעה בעור הופכת אותו לחשוף למחלות נוספות.
נהוג לטפל במחלה באמצעות מריחת משחות טיפוליות שונות, ובמקרים מסוימים יהיה צורך לעטוף את הציפורניים כדי לוודא שהטיפול נספג בצורה מיטבית בעור המטופל.
במקרים מסוימים, תדרש התערבות כירורגית במהלכה יסיר הרופא את האזור הנגוע בציפורן או אפילו את כל הציפורן.
הפסוריאזיס באזור הציפורניים מתלווה לעיתים גם לפסוריאזיס בקרקפת שעשוי לגרום לנשירת שיער, ולצורך בהשתלת שיער מקצועית בכדי להשיב לשיער את הנפח והברק.
אם יש לכם שאלה בנוגע לפסוריאזיס או השתלת שיער, אנו מזמינים אתכם ליצור קשר ולהתייעץ עם המומחים של Accurate Hair.