נשירת שיער היא אחת התופעות הנפוצות ביותר אצל נשים וגברים. במצב תקין, שערות שנושרות מתחלפות במהירות בשערות חדשות, אולם כאשר הנשירה צוברת תאוצה יש חוסר איזון במחזור צמיחת השיער ויותר שערות נושרות לעומת השערות שצומחות מחדש. אם אתם מוצאים את עצמכם כל יום עם צרור שערות על הכרית או ניקוז מקלחת סתום בשערות שלכם – יתכן מאוד שכדאי לכם לבדוק את הנושא קצת יותר לעומק.
נשירת שיער- מדוע זה קורה לנו? ומה הם הפתרונות? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מתי נשירת שיער הופכת לבעיה?
הידעתם? אדם מאבד בממוצע כ-80 שערות ביום, אולם אם הבחנתם שהכמות עולה בהדרגה, ובכל מעבר אקראי של היד על השיער נתלשות עוד ועוד שיער, יכולות להיות לכך מספר סיבות אפשריות כמו תוצאה של תרופות שונות, חוסר איזון הורמונלי או לחץ נפשי.
למרות שתופעת הנשירה נפוצה בעיקר בקרקפת, לעיתים נראה אותה בכל הגוף (מחלה הנקראת אלופציה). אלופציה יכולה להופיע באופן פתאומית ובאה לידי ביטוי בהופעת אזורי הקרחה בכל מיני מקומות בגוף, אך בעיקר באזור הקרקפת והפנים.
במצב תקין, שיער חדש מחליף את השיער שנשר, אולם לא תמיד זה קורה. כך או כך, כאשר הבחנתם בכמות שיער חריגה מחוץ לקרקפת, רצוי לבדוק זאת לעומק.
הבחנתי בנשירת שיער חריגה. מה השלב הבא?
אם הבחנתם בנשירת שיער חריגה, בשלב הראשוני כדאי לפנות לרופא העור שלכם, כדי לנסות לקבוע מה הם הגורמים לנשירת השיער.
הגורם הנפוץ ביותר הוא התקרחות גברית או נקבית תורשתית. אם יש לכם הסטוריה משפחתית של התקרחות בגיל מבוגר, יתכן שזו האבחנה הנכונה עבורכם. הורמונים שונים שעשויים לעורר נשירת שיער תורשתית עשויים לבוא לידי ביטוי כבר בגיל צעיר ביותר.
לעיתים, אובדן השיער עשוי להתרחש בעקבות מחלות רקע, נטילת תרופות מסוימות, ניתוחים או אירועים טראומתיים. עם זאת, אל תחשבו שזה ימשך כך לנצח- במקרים רבים תבחינו שהשיער שלכם מחדש את עצמו גם ללא טיפול.
אילו גורמים עלולים להאיץ נשירת שיער?
פעמים רבות, שינויים הורמונליים שונים מאיצים את הנשירה:
- לידה
- הריון
- שימוש בגלולות למניעת הריון
- הפסקת הווסת בגיל המעבר
מצבים רפואיים שונים:
- מחלת הזאבת
- דלקות שונות בקרקפת דוגמת גזזת
- אלופציה אראטה – מחלה אוטואימונית שמשפיעה על צמיחת השיער
- בעיות שונות בבלוטת התריס – תת פעילות של הבלוטה למשל
לעיתים, נשירת שיער נובעת מטיפול תרופתי שנועד לסייע במניעת מחלות כמו:
- יתר לחץ דם
- מחלת הסרטן
- דלקת פרקים
- בעיה לבבית
- דיכאון
טראומה רגשית או פיזית, עשויה להגביר נשירת שיער:
- שכול במשפחה
- חום גבוה או מחלה ארוכה וממושכת
- מחלה אוטואימונית
- לאנשים הסובלים מטריכוטילומניה יש דחף מוגבר לתלוש שער באזור הקרקפת או הגבות או הריסים.
כמו כן, לעיתים נשירת שיער נוברת מתסרוקות שונות המפעילות לחץ נוסף על זקיקי השיער על ידי משיכתו בחוזקה. בנוסף, תזונה חסרת ברזל, חלבון וויטמינים שונים עשויה לגרום גם היא לנשירה או שיער דליל.
כיצד מתבצע אבחון לנשירת שיער?
אובדן שיער הנמשך יותר מחודש, מעיד לרוב על בעיה בריאותית כלשהי. הרופא שלכם יוכל לסייע לכם לאבחן את הגורם לנשירת השיער על סמך בדיקה גופנית והסטוריה רפואית.
במקרים מסוימים, שינויי תזונה יוכלו לסייע לפתור את הבעיה לצמיתות. לעיתים, ימליץ הרופא על שינוי בתרופות מרשם.
במידה ויתעורר חשד למחלה אוטואימונית או מחלת עור, יתכן ויהיה עליו לדגום את עור הקרקפת כדי לבדוק אותה בצורה יסודית יותר במעבדה.
קחו בחשבון שאבחון יסודי הוא תהליך מורכב, ויתכן שיקח זמן לקבוע את הגורם הספציפי לנשירת השיער.
אפשרויות הטיפול
תרופות – במידה והנשירה נגרמת על ידי מחלת רקע, הרופא יסייע לכם לטפל בה. אם תרופה מסוימת גרמה לנשירת השיער, יתכן ותתבקשו להפסיק להשתמש בה למשך זמן מסוים עד שתרגישו שיפור בנשירה.
לעיתים, ימליץ הרופא על תרופה ייעודית לטיפול בהתקרחות או שיער דליל.
בין האפשרויות שעומדות לרשותכם:
תרופות ללא מרשם – תרופות אלו מגיעות בצורת נוזל או שמפו עם חומרים שמסייעים להצמיח מחדש את השיער, לחזק את שורש השיערה ולהאט את קצב הנשירה. חשוב לקחת בחשבון שלא ניתן להבחין בתוצאות באופן מיידי, ולעיתים יעברו מספר חודשים עד שתראו שיפור. תופעות לוואי אפשריות: גירוי בקרקפת, אדמומיות וצמיחת שיער לא רצויה באזורים שונים בגוף.
תרופת מרשם לגברים (פינסטרייד) – תרופה פופולרית נוספת שמטרתה להאט את קצב נשירת השיער. גברים שנטלו את התרופה דיווחו על צמיחה מחודשת והאטה באובדן השיער. עם זאת, יכול לקחת זמן עד שתגלו אם התרופה אכן עובדת עבורכם. תרופה זו אינה מתאימה לגברים מעל גיל 60.
תופעות לוואי נדירות: סיכון לסרטן הערמונית וירידה בחשק המיני.
תרופות נוספות שניתנות עם מרשם ונועדו להאט את קצב הנשירה הן ספירונולקטון, אלדקטון, ודורטסטריד.
אלטרנטיבות נוספות לטיפול בנשירה
השתלת שיער – כאשר חווים נשירה רצינית, המביאה לדילול שיער משמעותי או להתקרחות, ניתן לבצע ניתוח להשתלת שיער או ניתוח שיקום שיסייע לכם להפיק את המקסימום מהשיער שנותר.
במהלך השתלת השיער, מנתח קוסמטי או דרמטולוג יסיר שיער מגופכם וישתיל אותו בנקודהאחרת. מדובר בהליך אפקטיבי, בטוח והכי חשוב- אינו מצריך אשפוז. עם זאת, עשוי להתעורר כאב ולכן תקבלו משככי כאבים שיקלו על אי הנוחות.
תופעות לוואי אפשריות: דימום, חבורות, נפיחות וזיהום. כמו כן, לעיתים תזדקקו ליותר מניתוח בודד כדי להעניק לשיער את הנפח המבוקש.
שינויים באורח החיים – הדרך הטבעית לטפל בנשירת השיער היא באמצעות שינויים באורח החיים שיגרמו לכם להרגיש טוב יותר. הפחתת לחץ בחייכם, פעילות גופנית מספר פעמים בשבוע והתאמת תפריט עשיר בכל אבות המזון יוכלו לסייע מאוד.
כמה מילים לסיכום
ניתן להאט את קצב הנשירה או להפסיק אותה כליל, בעיקר אם היא נובעת ממצב רפואי חולף. נשירת שיער תורשתית מעט יותר בעייתית לטיפול, אך כיום יש אלטרנטיבות מעולות גם עבורה כמו השתלות שיער.
אם אתם סובלים מנשירה מתמשכת, היוועצו ברופא שלכם ובחנו את האפשרויות שעומדות בפניכם.