פסוריאזיס היא הפרעת עור נפוצה, הגורמת לכתמים בולטים, אדמדמים המכוסים בקשקשת כסופה-לבנה. המחלה יכולה להופיע באופן מקומי (בקרקפת בלבד) ויכולה להתפשט לאזורים נוספים כמו המצח, העורף ועוד.
רופאים אינם יודעים מה הם הגורמים המדויקים לפסוריאזיס. ניתן להניח שהמחלה נובעת מבעיה במערכת החיסון שגורמת לתאי העור להשתכפל במהירות ולהצטבר על פני העור. קיים סיכוי גבוה יותר לסבול מפסוריאזיס במידה ויש לכם היסטוריה משפחתית עם בן משפחה קרוב שסבל גם הוא מפסוריאזיס.
המחלה עשויה להיות קלה וכמעט בלתי מורגשת, והיא יכולה להיות קשה וחמורה ולגרום לפצעים שגורמים לכאב רב, אי נוחות וגרד עז. פסוריאזיס קשה במקרים רבים משבש את איכות החיים, וגורם לזיהומי עור ולנשירת שיער.
מה הם התסמינים לפסוריאזיס באזור הקרקפת?
תסמיני פסוריאזיס באזור הקרקפת יכולים לכלול תופעות כמו:
- נשירת שיער
- קשקשת כסופה-לבנה
- עור מתקלף באזור הקרקפת
- קרקפת יבשה
- צריבה
- עקצוצים
- גרד
- רבדים אדמדמים
חשוב להדגיש כי פסוריאזיס אינה גורמת בהכרח לאיבוד ונשירת שיער, אולם פעולת גירוד טורדני, החוזרת על עצמה שוב ושוב, טיפולים קשים והמתח הנלווה לתהליך עלולה להוביל לנשירת שיער זמנית. למרבה המזל, לרוב גם במקרים של פסוריאזיס חמור השיער חוזר לצמוח מחדש, ואין צורך בביצוע השתלת שיער.
אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים שלעיל, אנו ממליצים לפנות לרופא העור או לרופא המשפחה. אלו יוכלו לבדוק ביסודיות את הקרקפת ולבחון האם אתם סובלים מפסוריאזיס או לבצע ביופסיה של רקמות העור כדי לשלול מצבים דומים כמו למשל סבוריאה שהיא אחת המחלות הנפוצות באזור הקרקפת.
סוגי הטיפולים לפסוריאזיס ברמה קלה
האפשרות הראשונה לטיפול בפסוריאזיס קלה הוא טיפול תומך ישירות בעור – קרמים, שמפו טיפולים, משחות וסבונים שונים. את חלק מהמוצרים ניתן לרכוש ללא מרשם, אולם כאלו שנחשבים חזקים יותר דורשים מרשם.
מוצרים שאינם דורשים מרשם רופא, מכילים לרוב אחד משני חומרים אלו: זפת פחם או חומצה סליצילית. מוצרי מרשם שמיועדים לטיפול בפסוריאזיס בקרקפת עשויים להיות בעלי ריכוזים גבוהים של החומרים הללו.
כמו כן, קיימות תרופות נוספות המאושרות על ידי ה-FDA דוגמת:
- מיקרוביאלים
- אנתרלין
- קלציפוטרין וביטמתזון דיפרופינאט
- סטרואידים שונים
- תרופה בשם טזרוטן שהיא למעשה נגזרת של ויטמין A
כדי שניתן יהיה להבחין בתוצאות, מומלץ להשתמש בתכשירים הללו על הקרקפת כולה ולא להסתפק במריחה על השיער לבדו. עקבו אחר הוראות השימוש, כיוון שעד שהעור מחלים לחלוטין זה עשוי לקחת זמן.
לאחר שתחושו הפוגה מהפסוריאזיס, תוכלו לוודא שהעור שלכם מחלים ולבצע טיפול שמרני על ידי שימוש קבוע בתכשירים שונים.
אם הפסוריאזיס אינו מגיב לטיפולים כאלו, לעיתים טיפול בלייזר או פוטותרפיה עשויים לסייע. לדוגמא: טיפול לייזר ממוקד בעוצמה גבוהה באזורים הבעייתיים יכול לרפא את העור הנגוע.
אם יש לכם שיער דק ושברירי הזקוק לשיקום שיער, או ראש ללא שיער כלל, הרופא שלכם ימליץ לכם להיחשף לאור שמש טבעי ככל האפשר (בשעות הבטוחות כמובן).
כיצד ניתן לטפל בפסוריאזיס חמור?
אם אתם סובלים מפסוריאזיס קשה שלא מגיב למשחות או שמפו טיפולי, הרופא שלכם עשוי לרשום לכם תרופות לנטילה דרך הפה או באמצעות זריקה.
תרופות אלו עשויים להיות:
- ציקלוספורין
- אפרמילסט
- קורטיקוסטרואידים
- מטוטרקסט
- תרופות שהן נגזרות של ויטמין A
כיוון שהתרופות הללו עשויות לעיתים לגרום לתופעות לוואי לא פשוטות, הן דורשות פיקוח ומעקב של הרופא המטפל. חשוב לדעת כי תוספי ויטמינים רגילים כמו ויטמין A ו-D אינם מועילים לפסוריאזיס קשה. נגזרות הויטמינים עליהם אנו ממליצים שונות מתוספי ויטמינים רגילים, והן נחשבות חזקות הרבה יותר.
בנוסף, במקרים קשים עשוי הרופא להמליץ על סוגים שונים של טיפולים ביולוגיים. תרופות אלו תוכלו לקבל באמצעות זריקה, וכך העור לא ייצר תאים נוספים.
האם יש דרך לחיות עם פסוריאזיס בקלות?
נכון להיום, אין תרופה אחת שמעלימה לחלוטין את הפסוריאזיס, אך יש טיפולים יעילים מאוד שיכולים לשלוט בהתלקחות התסמינים ולמנוע את חזרתם.
אנשים שמתמידים בתוכנית הטיפול, אינם סובלים בד"כ מפסוריאזיס קשה ויכולים להנות משגרת חיים רגילה. כמו כן, תשמחו לדעת שישנן קבוצות תמיכה לאנשים הסובלים מפסוריאזיס, בהן ניתן לקבל טיפים ומידע מניסיונם של אנשים אחרים.