פסוריאזיס היא אחת המחלות האוטואימוניות הנפוצות (מחלות בהן הגוף תוקף את עצמו) והיא באה לידי ביטוי בנגעים יבשים ואדמומיים על העור, באזור הקרקפת, הציפורניים, הפנים, הידיים והרגליים.
מדובר במחלה שמופיעה אצל אנשים ונשים בקרב האוכלוסיה ונחשבת למחלה כרונית. למרות שמדובר במחלה שעשויה להטריד, ואפילו מאוד, ניתן לחיות לצידה לאורך שנים ולטפל בה באופן נקודתי בכל פעם שיש התפרצות.
אילו תסמינים יופיעו כאשר מופיעה פסוריאזיס?
פסוריאזיס גורמת לתאי העור להתרבות באופן מהיר ולנוע לכיוון שכבת העור החיצונית, שם הם יתנתקו מהעור וינשרו בדומה לעור מת. התסמינים של המחלה מופיעים לרוב כרבדים אדמומיים ויבשים של עור עם קשקשת בגוון כסוף.
הפסוריאזיס עשויה להופיע בכל אזורי הגוף: הן באזור הקרקפת עם פטריה בקרקפת, באזור הברכיים, הבטן, במרפקים, בציפורניים ואפילו באיברי המין.
כתוצאה מהמחלה האדם סובל מגרד לא נעים, עם נגעים שלעיתים גם מדממים. חולי פסוריאזיס נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול ממחלות בעלי תסמינים דומים כמו סבוריאה בקרקפת וכדומה.
האם פסוריאזיס עובר במגע מאדם לאדם?
אחת השאלות הנפוצות בנוגע למחלת הפסוריאזיס היא: האם היא מדבקת. התשובה היא חד משמעית: כלל לא. מדובר במחלה אוטואימונית בה גוף האדם תוקף את עצמו, אך היא אינה יכולה לעבור במגע בין אנשים או כתוצאה משימוש בחפצים משותפים כמו מגבות או בגדים.
עם זאת, פסוריאזיס לעיתים חושפת את הגוף, החלש ממילא, למחלות עור נוספות כמו סבוריאה וכדומה.
הגורמים להתפרצות פסוריאזיס
הסיבות להתפרצות הפסוריאזיס קשורות לגורמים נפשיים וסביבתיים שונים, ולא קיים גורם אחד ברור שהוכח כסיבה העיקרית להתפרצות המחלה.
בקיץ בדרך כלל קיימת חשיפה גבוהה יותר לשמש ולכן בהרבה מקרים סיבה זו מקטינה בצורה משמעותית את פרוץ המחלה. בזמן חורף, כאשר האויר יבש והרבה פחות חשופים לשמש, המחלה עשויה להתפרץ.
לעיתים, המחלה נגרמת מעודף מתח או מתפרצת בעקבות מצב נפשי ירוד (טראומה, משבר או תאונה). יש גם קשר מסוים להרגשה הכללית הרווחת בעונת הקיץ, שאז מצב הרוח בדרך כלל מרומם יותר כאשר השמש זורחת. עובדה זו גם כן עשויה להשפיע על הופעת הפסוריאזיס.
אילו גורמים עשויים להחריף את המחלה?
יש מספר גורמים שעשויים להחריף את הפסוריאזיס:
- תרופות מרשם – תרופות אותן אדם נוטל בקביעות
- מזג אויר קר – לעיתים מזג אויר קר במיוחד המלווה ביובש באויר יכול להחריף את הסימפטומים
- הפרעות שינה ותקופות מתוחות – קיים קשר הדוק בין מתח נפשי והפרעות שינה לבין התפרצות פסוריאזיס. כאשר מקפידים על שינה טובה ורצופה וחיים נטולי מתחים עד כמה שניתן, מפחיתים את ההתפרצויות באופן משמעותי.
לעיתים הפסוריאזיס עשויה להתפרץ ללא הודעה מוקדמת, רק בישראל 3% מהאוכלוסיה סובלת מהמחלה בצורה יחסית קלה, המתפרצת אחת לתקופה.