סבוריאה (הנקראת באנגלית גם סבוראיק דרמטיטיס, באנגלית: Seborrheic Dermatitis) היא מצב דלקתי על העור הגורם לפריחה מגרדת עם קשקשת מתקלפת.
הזיהום גורם לעור להראות אדמומי, ולעיתים גם לכתמים בהירים. סבוריאה דומה מאוד לפסוריאזיס, אקזמה או פטריה בקרקפת והיא באה לידי ביטוי בעיקר באזור הקרקפת אך עשויה להתפשט למקומות נוספים בגוף כמו פנים, אוזנייים, קדמת בית החזה, מפשעה, טבור ועוד.
ממה נגרמת הסבוריאה? האם יש במחלה סיכונים? ואיך מטפלים בצורה איכותית? כל התשובות לשאלות החשובות במאמר שלפניכם.
מה גורם להתפשטות סבוריאה?
הרפואה המודרנית עדיין לא גילתה את הסיבה המדויקת להיווצרות סבוריאה, אך משערת שהזיהום עשוי לנבוע ממספר גורמים עיקריים:
- מצבי לחץ וסטרס
- תורשה
- מזג אויר קר במיוחד או יובש באוויר
- תגובה אוטואימונית של מערכת החיסון
- תרופות מסוימות
- גורמי סיכון לדרמטיטיס
המחלה נפוצה יותר אצל תינוקות ומבוגרים בין הגילאים 30-60. ואם נהיה יותר ספציפיים, היא נפוצה יותר אצל גברים עם עור שמן או מעורב.
כמו כן, יש מספר טריגרים שעשויים להעלות את הסיכון לסבול מסבוריאה:
- מחלות כמו אפילפסיה ופרקינסון
- פסוריאזיס
- התאוששות מאירוע מוחי או התקף לב
- דיכאון
- אקנה
- הפרעת אכילה
מה הם תסמיני המחלה?
כאמור, תינוקות רכים מגיל שלושה חודשים ומטה עשויים לחוות סבוריאה, שעשויה להתבטא בקשקשת צהובה או חומה בקרקפת. אצל רוב התינוקות התופעה תעלם לפני שיגיעו לגיל שנה, אם כי לעיתים היא יכולה להופיע שוב לקראת גיל ההתבגרות.
אצל בוגרים, סבוריאה תתבטא כיובש וקשקשת על הפנים, במיוחד סביב האף, הגבות, העפעפיים או מאחורי האוזניים.
היא יכולה להתפשט לאזורים אחרים, כגון:
- הקרפת
- החלק האמצעי של החזה
- על גבי הישבן
- באזור הטבור
- בקלפי העור של הזרועות והרגליים
- מתחת לחזה
- באזור המפשעה
הסבוריאה יכולה לבוא לידי ביטוי כאקזמה עם קשקשת קלה, ולכן היא עשויה גם לגרד ולשרוף. בגלל שתסמיני המחלה מזכירים מחלות עור אחרות, יש לפנות לרופא כדי לאבחן בצורה נכונה.
כיצד ניתן לאבחן סבוריאה?
לרוב אין צורך לבצע בדיקות מעבדה כדי לאבחן סבוריאה. מרבית הרופאים מסוגלים לאבחן סבוריאה על סמך התסמינים ובדיקה יסודית של עור המטופל. לעיתים יהיה צורך להפנות את המטופל/ת לרופא עור לצורך אבחון מדויק יותר.
האבחנה מתבססת על בדיקה כללית של העור, ולעיתים נלקחת דגימה של קשקשי עור כדי לבחון אותם תחת מיקרוסקופ ולשלול זיהום.
במקרים נדירים ביותר, יזדקק המטופל לביופסיה לשם אבחון מדויק.
אופן הטיפול בסבוריאה
ישנו מספר אפשרויות לטיפול בסבוריאה, חלקן דורשות מרשם רופא וחלקן לא.
בין הפתרונות שלא דורשים מרשם רופא ניתן למנות שמפו לטיפול בקשקשת כמו: אגיספור, אלפוסיל, סבובל ועוד.
הטיפול באמצעות תכשירים ייעודים נמשך לרוב מספר שבועות, ואף מסייע במניעת התקרחות ונשירת שיער ומייתר את הצורך בהשתלת שיער לאחר מכן. בנוסף, קיימים טיפולים לחולי סבוריאה ודרמטיסטיס שסובלים מהמחלה במקומות נוספים בגוף.
מדובר בתכשירים הדורשים מרשם רופא המכילים קטוקונזול שמגיע בקרמים או במשחות. באזורים שאינם כוללים שיער, ניתן להעזר בטיפול סטרואידלי שנמצא יעיל ביותר.
כך או כך, אין להשתמש בתכשירים סטרואידליים זמן רב מדי, מהסיבה ששימוש תכוף בתכשירים הללו עלול להוביל לשלל תופעות לוואי כמו צמיחת יתר של שיער, נזק לקיבה ולכליות ועוד.
האם ניתן להעזר בתרופות ביתיות לטיפול בסבוריאה?
ניתן להעזר בשמן קוקוס, חומץ תפוחים, ביוטין או שמן עץ התה למניעת התפשטות תסמיני הסבוריאה, אך אין די ראיות כי כל אחד מהחומרים הללו הינו בעל תועלת משמעותית לשליטה על סבוריאה. מצד שני, הידרוקורטיזון במינון נמוך, שניתן לרכוש בקלות ללא מרשם בבית המרקחת, עשוי להיות יעיל לשליטה על סבוריאה קלה עד בינונית.
האם קיימים סיבוכים כתוצאה מסבוריאה?
יש מעט סיבוכים הנקשרים לסבוריאה, כאשר מרבית הסיבוכים קשורים בדרך כלל לאבחון שגוי או לטיפול מוטעה. במקרים נדירים, נבחין בזיהומים פטרייתיים מסוימים בפנים ובקרקפת שיזכירו סבוריאה. אם נטפל בזיהומים הללו בסטרואידים מקומיים ובתרופות נוגדות דלקת, מצב העור עשוי להחמיר.
שימוש יתר בטיפול סטרואידלי עשוי לגרור קשת רחבה של תופעות לוואי, במיוחד באזור הפנים ובבית השני, ולגרום להזדקנות מואצת של העור.
סבוריאה או דרמטיטיס קשה לעיתים עלולים לגרום לנשירת שיער מואצת או התקרחות, אך בדרך כלל ככל שהמחלה יותר נשלטת כך השיער חוזר לצמוח במהירות.
האם זה ישאר לנצח?
למרבה הצער, אין לכך תשובה חד משמעית. סבוריאה היא תופעה שעשויה להמשך לאורך שנים. במהלך השנים, יהיו תקופות של רגיעה ותקופות התפרצות בהן המחלה פעילה.
יש להעזר בטיפול מתאים כל עוד המחלה פעילה, כאשר ניתן להפסיק אותו בתקופת הרגיעה. נכון להיום אין טיפול רפואי שמעלים לחלוטין את המחלה, וכל הטיפולים הקיימים מיועדים להרגיע את הסימפטומים.
לעומת זאת, דרמטיטיס או סבוריאה אצל תינוקות, היא תופעה שעשויה לחלוף מעצמה גם ללא טיפול מותאם.