נשירת שיער נראית לרובנו כבעיה המאפיינת בעיקר גברים, אולם נשים נוטות לאבד את שיערן כמעט באותה המידה. אצל רוב הנשים תתחיל הנשירה בגיל המעבר, כלומר סביב גיל 50-60, אולם זה יכול לקרות גם לפני כן, ומשלל סיבות. ההערכה היא כי מחצית מהנשים תחווינה נשירה ניכרת במהלך חייהן.
ניתן לדמות את הליך צמיחת השיער הטבעית לגינת ירוק. כמות השיער ואופי הצמיחה יהיו תוצאה ישירה של מה שקורה מתחת לפני השטח.
חוזק השערה ושורשיה יהיו תוצאה של מידת ההשקעה בגינה ואופן הטיפול בה. כל שינוי, ואפילו קל שבקלים עשוי להשפיע על איכות צמיחת השיער.
יש שלל גורמים שעשויים להפריע למחזור הצמיחה כמו מחלות שונות, סטרס, שינויים הורמונליים, זיהומים או כימיקלים ואפלו תרופות שונות עשויות לשבש את הקצב הטבעי של צמיחת השיער.
במאמר שלפניכם נעבור על הגורמים לנשירת השיער אצל נשים, ועל הפתרונות הקיימים כיום לטיפול בתופעה.
לפני שנתחיל - מעט רקע על תופעת נשירת השיער
נשירת שיער היא למעשה איבוד קל או מוגבר של שיער. רוב בני האדם חווים נשירה טבעית של עד 100 שערות ליום (זה נשמע הרבה אך בפועל כמעט ולא ניתן להבחין בשינוי רציני). מדובר בחלק מהאיזון הטבעי בגוף האדם בדומי לתאי עור: שערות מסוימות נושרות בעוד שאחרות צומחות תחתיהן.
התקרחות או נשירת שיער מאסיבית, נגרמת כאשר האיזון בין שני הצדדים מופר: יותר שיער נושר אך פחות שיער צומח. כך ניתן להבחין אט אט בהווצרות קרחות.
בגופנו מתרחשים שלושה מחזורים שונים, אחד אחרי השני:
- שלב הצמיחה – מחזור זה עשוי להימשך בין שנתיים לשמונה שנים. בשלב זה רוב שיער הראש והגוף צומח.
- שלב המעבר – בשלב הביניים, חלק מזקיקי השיער מתכווצים והשיער נפרד מהשורשים. שלב זה אורך בסה"כ כשבועיים.
- שלב הנשירה – בתום שלב המעבר מתחיל השיער לנשור בהדרגה, שלב שיכול להמשך בין ארבעה לשמונה חודשים.
אלו גורמים עיקריים מובילים לנשירת שיער?
התקרחות או אובדן מאסיבי של השיער עשויים להתחיל בכל שלב של החיים. יש מספר גורמים שמביאים לכך:
- סטרס קיצוני – מצבי לחץ יכולים להגרם משלל סיבות ולהוביל ללא מעט בעיות בריאותיות, שאחת מהן היא נשירת שיער. אירועים כמו ניתוחים, מחלות, תאונות פיזיות, טראומות, לידות ועוד, יכולים להכניס את הגוף למצב של השרדות, מה שמעודד אובדן שיער הדרגתי.
- תורשה – אובדן שיער כתוצאה מהסטוריה משפחתית הוא דבר שכיח עד מאוד, ולרוב יתבטא בחלק הקדמי של הראש. אם להורים או לסבים שלכם היתה נשירת שיער מאסיבית, יש סיכוי טוב שגם אתם תחוו אותה ביום מן הימים. לרוב כשמתחילה התקרחות, הדבר הראשון שהרופא יברר הוא האם קיימת הסטוריה תורשתית של התקרחות במשפחה הקרובה.
- תזונה – לתזונה שלנו השפעה רבה על קצב צמיחת השיער וגם על קצב הנשירה.
מזונות דלים בויטמינים ובחומצות אמינו יכולים להוביל לאיבוד שיער זמני. ואם נחזור רגע לדימוי שציינו בהתחלה, גינת הירק הפרטית שלכם (קרי השיער שלכם) חייבת הזנה נכונה ודישון קבוע כדי להצמיח פרי בריא. בנוסף לתזונה, גם שינויים הורמונליים שונים עשויים להוביל לאובדן שיער, בעיקר סביב תקופת ההריון והלידה.
- טיפולים תרופתיים – טיפולים רפואיים שונים עשויים לעודד נשירת שיער מכל מיני מקומות בגוף. זה יכול להיות כימותרפיה, אך גם תרופות פחות חזקות כמו שימוש בתרופות לטיפול במחלות לב, לחץ דם, תרופות פסיכיאטריות מסוימות. כל אלו מצד אחד באות לשפר את המצב הרפואי של המטופל/ת, אך מנגד מעלות את הסיכוי לנשירת השיער שעשוי להפוך לקבוע במידה וזקיקי השיער נפגעים.
- אלופציה – מחלת עור אוטואימונית הגורמת לדילול השיער באופן מאסיבי, ולקרחות באזורים שונים בגוף.
האם נשירת שיער אצל נשים מופיעה בד"כ בגיל המעבר?
לא תמיד, אך בהרבה מקרים האישה תבחין בשינויים המתרחשים בשערה בגיל המעבר. יתכן שהשיער יחל לצמוח במקומות שלא צמח קודם, או לחילופין יתחיל לנשור בהדרגה.
גיל המעבר להזדקנות עשוי לגרום גם להתקרחות אנדרוגנטית/התקרחות אנדרוגנית, שיכולה להוביל למראה שיער דליל במיוחד שיוצר מעין "כתר" של שיער מסביב לראש.
סיבה אחת לנשירה עשויה להיות שנויים הורמונליים בגיל המעבר- רמות ההורמונים פרוגסרטרון ואסטרוגן יורדות, וההשפעה של ההורמונים הגבריים מתעצמת.
סיבה נוספת שעשויה להוביל לנשירה היא שבמהלך גיל המעבר, השיער הופך להיות עדין ודק יותר כיוון שזקיקי השיער מתכווצים.
שיער דק ועדין צומח לאט יותר ונושר בקלות רבה יותר משיער מלא.
מה הן הדרכים היעילות לטיפול בנשירת שיער אצל נשים?
יש מספר דרכים עיקריות שמסייעות לטיפול בנשירת השיער.
בחרנו לפרט כאן את הדרכים היעילות, שמאפשרות לטפל בתופעה לטווח ארוך ולא רק באופן נקודתי:
תרופות שונות – הטיפול התרופתי אצל נשים נחלק לשניים.
הראשון הוא טיפול מקומי במשחות כמו משחת מינוקסידיל, והשני הוא נטילת כדורים שונים המסייעים לעיכוב בנשירת השיער כמו ספירונולקטון. הטיפול התרופתי מסייע לנשירה ברוב המקרים, וניתן להתחיל להבחין בתוצאות כבר מהשבועות הראשונים.
עם זאת, חשוב להדגיש שהטיפול התרופתי לא יהיה יעיל באותה מידה לכל אישה, ולעיתים יופיעו בעקבותיו תופעות לוואי שונות כמו בחילות, סחרחורות, יובש בפה ועוד.
השתלת שיער –חלק גדול מהנשים יעדיפו את האופציה של השתלת שיער, כיוון שמדובר בהליך קל ונגיש, ללא תופעות לוואי. השתלת שיער מתבצעת בהרדמה מקומית למניעת הכאב ואורכת מספר שעות. במהלך הטיפול, הרופא יסיר פיסות עור מאזור עם צמיחת שיער בריאה, וישתיל אותו במקום בו הצמיחה דלילה או יש נשירה מאסיבית. ניתן להבחין בתוצאות מיידיות בתום הטיפול, אולם בכדי להגיע למראה שיער מלא יש להמתין מספר חודשים.
לסיכום:
נשירת שיער אצל נשים היא תופעה לא נעימה, שעשויה לפגוע במידה משמעותית באיכות החיים. למרבה המזל, נשירת שיער אינה גזרת גורל. הקדמה הביאה לפתחנו שלל טיפולים איכותיים, שיכולים לסייע לפתור את הבעיה בקלות ולהנות ממראה שיער שופע ומלא.
מעוניינת לטפל באופן יסודי בנשירת השיער שלך? אנו מזמינים אותך ליצור קשר עם Accurate Hair לקבלת פרטים נוספים וייעוץ אישי.